EN FI

Minulla on kolmenkymmenen vuoden kokemus liike-elämään liittyvien riitojen ratkaisemisesta välitysmenettelyssä, tuomioistuimessa ja vaihtoehtoisessa riidanratkaisussa.

Keskittyäkseni toimimiseen riippumattomana välitystuomarina ja sovittelijana kotimaisissa ja kansainvälisissä riidoissa perustin vuonna 2020 oman toimistoni toimittuani sitä ennen kahdenkymmenen vuoden ajan osakkaana Roschier Asianajotoimisto Oy:ssä. Olen lisäksi käytettävissä asiantuntijana Suomessa ja ulkomailla käytäviä välitysmenettelyjä ja oikeudenkäyntejä varten sekä oikeudellisten riskien hallintaan.

Minulla on kokemusta yli 200:sta merkittävästä riidasta avustajana tai välitystuomarina. Niihin kuuluu monia erityisen merkittäviä ja taloudelliselta arvoltaan suuria asioita, jotka ovat liittyneet energia-alaan, rakentamiseen, osakassopimuksiin, tuotevastuuseen, arvopaperimarkkinoihin ja yritysjohdon vastuukysymyksiin, sekä laaja kirjo erinäisiä sopimuserimielisyyksiä liittyen muun ohella yrityskauppoihin, pääomasijoittamiseen, jakelusopimuksiin sekä IT- ja telekommunikaatioalaan.

Olen osallistunut vaihtoehtoisten riidanratkaisumenetelmien kehittämiseen Suomessa ja kansainvälisesti ja ollut jäsenenä Keskuskauppakamarin välityslautakunnassa ja Suomen Asianajajaliiton sovittelulautakunnassa.

Toimin vuosina 2018-2024 Suomen nimeämänä jäsenenä Kansainvälisen Kauppakamarin välitystuomioistuimessa. Työkieleni ovat suomi, englanti, ruotsi, ranska ja saksa.

palvelut

Välitysmenettely

Toimin sekä osapuolen nimeämänä riippumattomana välitystuomarina että ainoana välitystuomarina ja puheenjohtajana kotimaisissa ja kansainvälisissä riidoissa. Kokemukseni välitysmenettelystä avustajana ja välitystuomarina kattaa useiden eri maiden lakien ja sääntöjen mukaisia menettelyjä, kuten Keskuskauppakamarin välitylautakunnan, ICC:n, Tukholman kauppakamarin, DIS:n, Sveitsin ja UNCITRALin säännöt, nopeutetut välitymenettelyt ja lakiin perustuvat välitymenettelyt (vähemmistoosakkeiden lunastus julkisissa yhtiöissä).

Ennen nimeämistäni Kansainvälisen Kauppakamarin välitystuomioistuimeen vuonna 2018 toimin viisi vuotta Keskuskauppakamarin välityslautakunnan hallituksessa vuosina 2013-2018. Olen osallistunut aktiivisesti ICC:n työhön jo pitkään ja johdin ICC Arbitration and ADR komission Suomen ryhmän työtä vuosina 2012 - 2018. Minulla on vuosien varrella ollut monia muita kansainväliseen välitysmenettelyyn ja oikeudelliseen yhteistyöhön liittyviä luottamustehtäviä. Olen kirjoittanut aiheesta lukuisia tieteellisiä artikkeleita ja muita julkaisuja. Suomen välimiesmenettelylakia koskeva vertaileva tutkimukseni julkaistiin Pariisissa vuonna 1997. Olen ollut usein puhujana kansainvälisissä konferenssesissa ja yhtenä luennoitsijoista Keskuskauppakamarin välitysmenettelyä koskevassa koulutuksessa sen käynnistämisestä alkaen vuonna 2015.

Sovittelu

Sovittelu on tehokas keino ratkaista riitoja rakentavassa hengessä nopeasti ja luottamuksellisesti. Sovittelu on strukturoitu neuvotteluprosessi, jossa puolueeton kolmas taho, sovittelija, auttaa osapuolisia pääsemään erimielisyyksistään sovinnolliseen ratkaisuun. Sovittelu voi perustua erilliseen sitä koskevaan sopimukseen tai se voidaan toteuttaa erityisten sääntöjen mukaan, kuten ICC:n,  Keskuskauppakamarin  välityslautakunnan tai Suomen Asianajajaliiton sovittelusääntöjen mukaan.

MInulla on ollut keskeinen rooli sovittelun kehittämisessä vaihtoehtoisena riidanratkaisukeinona liikejuridiikan alueella Suomessa. Olin jäsenenä Suomen Asianajajaliiton nimeämässä työryhmässä joka valmisteli Suomen Asianajajaliiton sovittelusäännöt vuonna 1998, ja olen osallistunut siitä lähtien sovittelijoiden kouluttamiseen perus-, jatko ja edistyneellä tasolla. Sain ensimmäisen sovittelijakoulutukseni Harvardin yliopiston kouluttajien ohjauksessa vuonna 1997 ja olen siitä lähtien kehittänyt taitojani jatkokoulutuksissa, mukaan lukien englantilaisen Centre for Effective Dispute Resolutionin (CEDR) sovittelukouluttajille järjestetty koulutus. Olen käytettävissä toimimaan sovittelijana sekä kotimaisissa että kansainvälisissä asioissa. Sovittelukokemukseni kattaa sekä toimimista sovittelijana että asiamiehenä sovitteluissa, mukaan lukien ICC:n sääntöjen mukaiset sovittelut.

Asiantuntijalausunnot

Laajakantoisissa kansainvälisissä välitysmenettelyissä ja rajat ylittävissä oikeudenkäynneissä on toisinaan  tarvetta erilaisiin oikeudellisiin kysymyksiin liittyvälle riippumattomalle asiantuntemukselle. Tällaiselle asiantuntemukselle saattaa olla tarvetta meneillään olevassa tai uhkaavassa riidassa myös riskienhallintaa tai vaihtoehtoisten ratkaisumallien arviointia varten.

Minulla on kokemusta liikeyritysten avustamisesta hyvin monenlaisissa oikeudellisen riskienhallinnan kysymyksissä liittyen kaupallisiin, hallinnollisiin ja rikosoikeudellisiin menettelyihin Suomessa ja ulkomailla. Näissä asiakokonaisuuksissa on ollut kyse muun ohella arvopaperimarkkinoihin, yhtiöoikeuteen, pitkien liikesuhteiden kriisitilanteisiin, johdon ja asiantuntijoiden vastuuseen sekä epäiltyihin väärinkäytöksiin liittyvistä asioista. Vuosien varrella olen lisäksi antanut asiantuntijalausuntoja eri maiden tuomioistuimille riidoissa, joilla on ollut liityntöjä Suomeen.

CURRICULUM VITAE

Työkokemus

  • Asianajotoimisto Taivalkoski Oy, osakas (2020-)

  • Roschier Asianajotoimisto Oy (1991-2020), osakas (2000-2020), Suomen riidanratkaisupraktiikasta vastaava osakas (2012-2019), hallituksen jäsen (2011-2018)

Koulutus

  • Université Panthéon-Assas Paris II, DEA (1996)

  • University of Helsinki, LL.M. (1990)

Luottamustehtäviä

  • ICC Institute of World Business Law, jäsen (2024-)

  • ICC International Court of Arbitration, jäsen (2018-2024)

  • ICC Commission on Arbitration and ADR, Suomen osaston vetäjä (2012-2018)

  • Keskuskauppakamarin välityslautakunta, hallituksen jäsen (2013-2018)

  • Suomen Asianajajaliiton sovittelulautakunnta, puheenjohtaja (2007-2013)

  • Club Español del Arbitraje, Nordic-Baltic Section, hallituksen jäsen (2017-)

  • Suomen Asianajajaliiton eettinen valiokunta (2010-2013)

  • CCBE:n tapaohjetyöryhmä, Suomen nimeämä jäsen (2008-)

  • Asianajajaoikeuden Kilta, sihteeri (2001-2017), hallituksen jäsen (2017-), varakiltavanhin (2019-)

  • IBAn UNIDROIT periaatteita koskevan työryhmän jäsen (2016)

julkaisuja

  • “Kansainväliseen välitysmenettelyyn liittyvistä asianajollisista ja asianajaja-oikeudellisista kysymyksistä”

    Defensor Legis 4/2024

  • “Speeding up the Arbitration Process – Dos and Don’ts”

    Stockholm Arbitration Yearbook 2024, Wolters Kluwer 2024

  • “Prosessien rahoitus – raportti asianajajaoikeuden killan tilaisuudesta 20.6.2023”

    P. Taivalkoski ja E. Kärki, Defensor Legis 2/2023

  • ”Asianajajasovittelu”

    teoksessa Sovittelu ja sen sovellukset, toim. K. Ervasti ja M. Attias, Edita 2022

  • “Facilitation of Settlements by Arbitrators, Review of Methods and Techniques”

    P. Taivalkoski ja O. Toivonen, teoksessa the Austrian Yearbook on International Arbitration 2020

  • “Ensuring Enforceability of the Award against Challenges Based on Alleged Violation of Due Process”

    Spain Arbitration Review (Revista del Club Español del Arbitraje) 35/2019

  • “Den partsutsedda skiljemannens ställning: Myten om den partsutsedda skiljemannen"

    Det 41 Nordiska Juristmötet Helsingfors 24–25.8.2017, 2018

  • “Asianajajaoikeuden merkityksestä liikejuridisissa asioissa”

    Defensor Legis 2/2017

  • “Asianajajaosakeyhtiön osakkaan lakiin perustuva henkilökohtainen vastuu – Oikeusvertaileva katsaus”

    P. Taivalkoski ja M. Vammeljoki, Defensor Legis 5/2016

  • “The Courts and Bar Association as Drivers for Mediation in Finland”

    P. Taivalkoski ja A. Pynnä, teoksessa C. Esplugues & L. Marquis (toim.), New Developments in Civil and Commercial Mediation – Global Comparative Perspectives, Springer, 2015

  • “Professional secrecy of Lawyers in Finland” 

    P. Taivalkoski ja J.Vuori, teoksessa the Bar of Brussels (ed), Professional secrecy of Lawyers in Europe, Cambridge University Press, 2013

  • Suomea koskeva luku teoksessa “EU Mediation Law and Practice”,

    G. De Palo and M. B. Trevor (toim.), Oxford University Press, Oxford, 2012

  • “Uudistetut UNCITRALin välimiesmenettelysäännöt”

    P. Taivalkoski ja P. Airas, Defensor Legis 4/2011

  • “Asset Tracing & Recovery in Finland”

    P. Taivalkoski ja P. Airas (née Puusaari), teoksessa B. H. Klose (toim.), Asset Tracing & Recovery, The FraudNet World Compendium, Erich Schmidt Verlag GmbH & Co., Berlin, 2009

  • “Enforcement of Arbitral Awards, in Law and Practice of Arbitration in Finland”

    toim. M. Savola, Hakapaino Oy, 2004

  • “La jurisprudence finlandaise retient une conception large de l’arbitrabilité en droit des sociétés, note sous Cour supreme finlandaise”

    (KKO:n välityskelpoisuutta koskevan ratkaisun 2003:45 kommentaari), Revue de l’arbitrage, 2003 II

  • “Riidanratkaisulausekkeista kansainvälisissä sopimuksissa”

    Defensor Legis 4/2001

  • “Finland Attachment of assets”

    P. Taivalkoski ja T. Salisma, teoksessa L. W. Newman (toim.), Attachment of assets, Juris publishing, New York, 2001

  • “Inlösen av minoritetsaktier i ett börsbolag enligt den finska aktiebolagslagen”

    Nordisk tidskrift for selskabsret, 2000:3/4

  • “Asianajajan eettiset säännöt ja sovintomenettely”

    P. Taivalkoski ja. Wallgren, Defensor Legis 4/2000

  • “Osakeyhtiölain mukaisesta vähemmistöosakkeiden lunastuksesta pörssiyhtiössä”

    Defensor Legis 6/1998

  • “Sovellettavasta laista kansainvälisessä välimiesmenettelyssä”

    Defensor Legis 2/1998

  • “Le nouveau droit finlandais de l’arbitrage international”

    (Vertaileva tutkimus Suomen vuoden 1992 välimiesmenettelystä annetusta laista), teoksessa “Recherche sur l’arbitrage en droit international et comparé”, L.G.D.J., Paris, 1997

yhteystiedot

Petri Taivalkoski

Asianajaja, Helsinki

Välimiesmenettely, sovittelu, oikeudelliset arviot

+358 10 200 9120

+358 40 769 8237

petri@taivalkoski.com